meta name="p:domain_verify" content="c1f11d946ade6bcaa12c467de578b6b3”/
Selecteer een pagina

You are beautiful. You might not see it.

But I do!

- General -

Jezelf worden in jouw systeem!

Dat is mijn pure missie voor iedereen op deze aarde.

Vanaf April 2016 heb ik de prachtige mogelijkheid gekregen een mooie dagbesteding op te zetten voor mensen met een geestelijke beperking, lichamelijke beperking of met psychische ziekten. in 4 jaqar tijd is deze dagbesteidng gegroeid naar 4 lokatie’s waar ik enorm trots op ben, vol energie aan heb gewerkt en het mogen ontwikkelen tot wat het nu is geworden.

Chantal

In de parktijk kom ik veel mensen tegen met problemen. Wij kennen ze allemaal wel. Zo kwam ook Chantal (u begrijpt dat in verband met privacy de namen niet overeenkomen en het verhaal hier en daar iets is veranderd, om de betrokken mensen te beschermen). Chantal kwam bij mij op haar 13e, school verlaten, thuis onhandelbaar, schreeuwen, grote mond, deuren slaan was meer regel dan uitzondering, veel weglopen en vaak met politie in aanraking. Chantal heeft een flink aantal therapieën gehad, allemaal afgemaakt, ook is er fysiologisch niks geconstateerd waaraan je het gedrag toe kan schrijven. Thuis was zij voor ouders onhandelbaar, ouders zaten met hun handen in het haar en vroegen zich af wat er fout was gegaan. Haar broer en zusje deden het redelijk goed.

Zo kwam Chantal bij mij in de dagbesteding omdat ze nog thuis woonde, niet meer naar school ging en toch iets moest doen. Na de intake besloten wij Chantal op te nemen in de dagbesteding. Na een aantal weken zag ik niks van de Chantal die ik hoorde in de gesprekken, niks van het gedrag, ze paste zich goed aan, maakte grapjes met de andere mensen, hielp daar waar ze kon en er werd gedaan wat je haar vroeg. Niks aan de hand, zo op het oog. Je zou denken, ze kan het dus wel, waarom doet zij het thuis dan niet?

Ik ging in gesprek met Chantal, hoe het thuis ging…? Nou niet beter…. Hoe het hier ging….? Ze voelde zich op haar gemak bij ons…. Waarom ging het thuis niet goed, wist zij hierop het antwoord zelf wel?

Chantal

Vader

Na een aantal intensieve gesprekken met Chantal kwam ik erachter dat vader een rotjeugd gehad heeft. Geen aandacht van zijn moeder gekregen omdat zij te druk was met de andere 7 kinderen, hierdoor is hij niet gehecht aan zijn moeder.

Wat moet dit zwaar zijn voor vader!

Vader

Moeder

Na nog een aantal gesprekken met Chantal hoorde ik van Chantal dat moeder nooit nee zegt. Chantal mag eigenlijk alles en daar maakt Chantal ook dankbaar gebruik van. De vraag hierbij is natuurlijk, waarom vind moeder het zo moeilijk om nee te zeggen en waarom wil moeder niemand kwetsen?

Moeder

Waarom doen wij wat we doen?

Ouders en Chantal

Nadat het een poos goed was gegaan met Chantal bij ons, heb ik gevraagd aan Chantal, vader en moeder om eens samen in gesprek te gaan. Te evalueren hoe het gegaan is, terug te geven wat eruit de gesprekken met Chantal is gekomen, met goedkeuring van Chantal zelf, en te kijken hoe nu verder.
Tijdens dit gesprek benoemde ik de informatie die ik van Chantal gekregen had. Vader beaamde hetgeen wat Chantal verteld had en vertelde dat hij het daar soms nog moeilijk mee had. Ook moeder bevestigde dat zij het moeilijk vind om nee te zeggen tegen Chantal en de andere kinderen omdat zij niemand wil kwetsen.

Geen goed/fout of schuld in het systeem

Chantal is een meisje wat erg hangt aan haar vader. Zij kijkt erg tegen hem op en begrijpt maar niet waarom ze geen verbinding met hem kan maken. Ze is toch lief? Chantal was inderdaad een model kindje tot haar 5e. Daarna sloeg het om. Vader heeft zijn best gedaan, hij heeft alleen nooit geleerd hoe je verbinding moet leggen en moet je je kind aan je moet laten hechten. Ook het tonen van liefde is iets wat hij heel lastig vind. Terwijl dat het enige was waar Chantal naar hunkerde. De liefde van haar vader, het contact met hem, de verbinding met hem. Vader heeft het nooit geleerd en omdat hij het nooit geleerd heeft kan hij het ook niet doorgeven. Dit is was ik noem een gebroken systeem.

Nu een aantal jaren later en vele gesprekken over en met familiesystemen mag ik mij vol trots inzetten om vele gezinnen te helpen met hun gebroken systeem en zichzelf te worden in hun eigen systeem. Hoe oud of jong je ook bent, iedereen is welkom die hier iets aan wilt doen.

Waarom doen wij wat we doen? En vooral waarom doen we dat op die manier? Deze vragen hebben mij altijd enorm geïnteresseerd en geboeid. Er is geen goed of fout en geen schuld, maar waar komt ons gedrag vandaan.

Share on Social Media